fredag 4 mars 2011

Fröbröd

Ett bröd vi bakar flera gånger i veckan är fröbrödet som vi fick på recept från My som fått det från sin syster som.. Det har helt enkelt gått vidare från många eftersom det är så gott och enkelt. Vi har också skickat vidare det till mängder av folk. Enligt ursprungsreceptet håller det i evighet i kylen och man kan frysa ner det. Vi vet dock inte, för har aldrig blivit kvar så länge att det kan räknas som en evighet.


Fröbröd

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram plåt och bakplåtspapper. Om man inte använder sånt som det inte fastnar på kan man pensla lite olja på pappret.

1 dl sesamfrön, skalade
1/2 dl linfrön, krossade
1/2 dl solroskärnor, rostade om man så vill.


Jag brukar lägga detta i en smal burk och mixa till mjöl med stavmixern. Men man kan också låta bli, som ursprungsreceptet och fortsätta.

Lägg i,

1 tsk bakpulver
1 msk fiber husk


Blanda runt och lägg i eventuella örtkryddor som man vill smaksätta med. Tillsätt sedan:

250 gram keso (litet paket)
3 ägg


Rör snabbt samman och smeta ut som en platta på plåten. Om man väntar blir det kletigt och tjockt och svårt att få bra.

Det kommer inte flyta ut, och det sväller lite, så försök att platta ut så mycket du kan.

Sen in i ugnen i 15 minuter.

Skär i bitar och njut av ett gott bröd!

Eftersom det är lchf så kan man frossa i goda pålägg till!


Tilläggskommentar den 4 maj 2011:

Alternativ för att variera:

*Byt ut linfröna mot solrosfrön. Mixa ordentligt och voila en bra grund för pizza. (Går givetvis att äta så som bröd också).

*Byt ut linfröna mot pumpakärnor.

*Byt ut hälften av sesamfröna mot pumpakärnor.

*Krydda med örtagårdskrydda när smeten är utbredd på plåten.

*Strö riven ost (med mycket smak) över när smeten är utbredd på plåten.

*Kombinera flera alternativ.. Testa med olika kryddor o olika smaksättningar. Detta är ett bra bröd att variera. Och skulle det inte bli gott, så är det ju bara en liten plåt som blev fel..

Lycka till.

Inga kommentarer: